Vitaminer och mineraler

För att må bra behöver vi vitaminer. Vitaminer behövs i mycket små mängder men är livsnödvändiga eftersom vi inte själva kan tillverka de flesta av dem.

Om du äter sunt och varierat får du i dig det mesta du behöver genom maten.

Det finns 13 livsnödvändiga vitaminer. De brukar delas upp i fettlösliga och vattenlösliga vitaminer. De fettlösliga vitaminerna är A-, D-, E- och K-vitamin, och de vattenlösliga vitaminerna är vitamin B6, vitamin B12, C-vitamin, biotin, folat, niacin, pantotensyra, riboflavin och tiamin.

Vitamin / MineralViktigKällaBristsymtom
A-vitamin
Retinol
Syn, hud, slemhinnor, reproduktionLever, fet fisk, mjölk, ägg, margarinFörsämrat mörkerseende, torra slemhinnor
B1
Tiamin
Muskler, nerver, energiproduktionGriskött, ärtor, bönorTrötthet, aptitlöshet, beriberi
B2
Riboflavin
Energiproduktion, förbränning av kolhydrater, fetter och proteinerLever, mjölk, köttHud- och slemhinneförändringar
B6
Pyridoxin
Protein- och kolhydratomsättningKyckling, kött, bananHudförändringar, neurologiska symtom, blodbrist
B12
Kobalamin
Bildning av röda blodkroppar, nerverLever, strömming, ost, köttPerniciös anemi (blodbrist), nervskador
BiotinCellernas ämnesomsättningDe flesta livsmedel, t.ex. lever, jäst, mjölkFörsämrat
C-vitamin
Askorbinsyra
Immunförsvar, bindväv, järnupptag, skydd mot fria radikalerFärsk frukt, t.ex. citrusfrukter, grönsaker, bärFörsämrad sårläkning, skörbjugg
D-vitamin
Kalciferol
SkelettFet fisk, lever, kött, mjölk, spannmål, solljusRakitis hos barn, osteomalaci (benuppmjukning) hos vuxna
E-vitamin
>lfa-tokoferol
Reproduktion, skydd mot fria radikalerVegetabiliska oljor
FolsyraCelldelning, bildning av röda blodkropparLever, kött, grönsakerBlodbrist
Fosfor
P
Muskler, skelett, nerver, energiproduktionKött, fisk, mjölkprodukter
Jod
I
SköldkörtelSkaldjur, havsfisk, t.ex. torsk, jodberikat saltStruma (förstorad sköldkörtel)
Järn
Fe
Blod, muskler, syretransportBlodprodukter, bröd, bönor, nöt- och viltköttBlodbrist
Kalcium
Ca
Skelett, muskler, nerver, blodkoagulationMjölkprodukter, bladgrönsaker, bönorBenskörhet
Kalium
K
Syra-basbalans, nerver, muskler, njurfunktionRotsaker, baljväxter, nötter, frukt, t.ex. banan.Trötthet, muskelsvaghet, aptitlöshet; överskott kan ge hjärtarytmi
Koppar
Cu
EnzymfunktionLever, skaldjur, nötterBlodbrist
Krom
Cr
GlukosomsättningSkaldjur, kött, fullkornSämre glukosutnyttjande
K-vitamin
Koagulationsvitamin
Blod, koagulation, skelettLever, bladgrönsaker, t.ex. spenatKoagulationsstörning
Magnesium
Mg
Skelett, nerver, musklerSpenat, nötter, skaldjur, banan, fisk, köttKoncentrationssvårigheter, depression, krampanfall, magproblem
Mangan
Mn
Fett- och kolhydratomsättning, skydd mot fria radikalerRis, bär, nötter
Molybden
Mo
EnzymfunktionLever, sojamjöl, grönsaker
Niacin
Nikotinsyra
Energiproduktion, fett- och kolhydratomsättningKött, fisk, lever, ägg, spannmålsprodukterBristsjukdomen pellagra, aptitlöshet, humörsvängningar
PantotensyraFett- och kolhydratomsättningFinns i de flesta livsmedel
Selen
Se
Immunförsvar, skydd mot fria radikalerSkaldjur, fisk, pasta, ris
Zink
Zn
EnzymfunktionKött, lever, musslor, spenat, bönorSämre tillväxt, immunförsvar och sårläkning