Akut sjukhus i Sverige öppet 24 timmar

Vid akut sjukdom eller olycksfall är det viktigt att agera snabbt och söka professionell vård. Ring alltid 112 om du eller någon i din närhet behöver akut hjälp dygnet runt. 112 är en akutnumret som är bemannat med erfarna och utbildade personer som kan hjälpa till vid akuta situationer, oavsett var i landet du befinner dig.

Om du behöver söka planerad sjukvård, kan du hitta all relevant information på de olika sjukhusen runt om i landet. De flesta stora sjukhusen i Sverige är akutsjukhus som bedriver både akutsjukvård och planerad sjukvård. På varje län hittar du kontaktuppgifter till sjukhusen och praktisk information inför ditt sjukhusbesök.

Det kan vara bra att ha en uppfattning om vilken typ av vård som erbjuds på sjukhuset innan du bokar en tid eller besöker akutmottagningen. De flesta större sjukhusen har specialister inom olika medicinska områden som t.ex. medicin, kirurgi, ortopedi, gynekologi, infektion och öron, näsa, hals.

Att ha tillgång till relevant information och veta vilken vård som erbjuds på sjukhusen kan hjälpa till att säkerställa att du får rätt vård och behandling när du behöver det som mest.

Söka till akuten!

Här är några viktiga punkter att komma ihåg när det gäller att söka akut sjukvård:

 • Vid akut sjukdom eller olycksfall, ring alltid 112. Detta gäller dygnet runt.
 • Det finns många olika tillstånd som kan kräva akut sjukvård, såsom hjärtinfarkt, stroke, svår andnöd, kraftiga smärtor i bröstet eller buken, allvarliga allergiska reaktioner, allvarliga blödningar eller skador på huvudet.
 • Om man är osäker på om man behöver söka akut sjukvård eller inte, är det alltid bättre att vara på den säkra sidan och söka hjälp.
 • När man söker akut sjukvård är det bra att ha med sig relevant information om sin hälsa, medicinering och eventuella allergier. Det kan också vara bra att ha med sig identifikationshandlingar och försäkringsinformation.
 • Vid besök på akutmottagningen kommer man att få en första bedömning av sin hälsa och vidare vård eller remiss till specialistmottagning om det behövs.
 • Det kan vara stressande att söka akut sjukvård, men sjukvårdspersonalen finns där för att hjälpa och stötta en i sin situation. De har utbildning och erfarenhet för att kunna ge rätt vård och behandling i en akut situation.

Sjukhusens egna webbplatser

Bra att veta om sjukhusens egna webbplatser:

 • Sjukhusens egna webbplatser kan vara en värdefull källa till information om sjukhusen och den vård de erbjuder.
 • På dessa webbplatser kan man hitta information om bland annat öppettider, besöksadresser och kontaktuppgifter.
 • Många sjukhus erbjuder också möjligheten att boka tid för viss planerad vård online via sin webbplats.
 • På sjukhusens webbplatser kan man också hitta information om olika avdelningar och specialiseringar, samt vilken vård som erbjuds på sjukhuset.
 • Det kan också finnas information om patienträttigheter och hur man kan söka vård på sjukhuset.
 • Sjukhusens webbplatser kan vara särskilt användbara för personer som söker vård på sjukhuset för första gången eller som vill hitta information om en specifik avdelning eller specialisering.
 • Det är dock viktigt att komma ihåg att informationen på sjukhusens webbplatser inte ersätter rådgivning eller bedömning av kvalificerad sjukvårdspersonal, och vid akuta tillstånd är det viktigt att söka hjälp på sjukhuset eller via 112.

Här får du en snabb överblick över landstingsdriven akut vård i alla Län i Sverige

LänSjukhus med akutmottagning
BlekingeBlekingesjukhuset
DalarnaFalu lasarett, Mora lasarett
GotlandVisby lasarett
GävleborgGävle sjukhus, Hudiksvalls sjukhus
HallandHalmstads sjukhus, Varbergs sjukhus
JönköpingHöglandssjukhuset, Ryhovs sjukhus
KalmarKalmar länssjukhus, Västerviks sjukhus
KronobergLjungby lasarett, Växjö centrallasarett
NorrbottenSunderby sjukhus, Kiruna sjukhus
Jämtland HärjedalenÖstersunds sjukhus, Sollefteå sjukhus
SkåneSkånes universitetssjukhus (SUS)
StockholmKarolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset, Danderyds sjukhus
SödermanlandsMälarsjukhuset
UppsalaAkademiska sjukhuset
VärmlandCentralsjukhuset Karlstad
VästerbottenNorrlands universitetssjukhus
VästernorrlandSundsvalls sjukhus
VästmanlandVästmanlands sjukhus
Västra GötalandSahlgrenska universitetssjukhuset
ÖrebroUSÖ (Universitetssjukhuset Örebro)
ÖstergötlandUniversitetssjukhuset Linköping