kontaktlinser-Egenvård

Vad är kontaktlinser

Osynliga glasögon (kontaktlins), även kallad hornhinnan kontaktlinser, bärs på hornhinnan i ögat för synkorrigering eller ögonskydd linser . Enligt materialets hårdhet innehåller det tre typer: hårt, halvhårt och mjukt.

Kontaktlinser ger inte bara stora förbättringar för dig med brytningsfel som närsynhet, hyperopi och astigmatism utan ger bättre utseende och bekvämlighet. 

  Själva kontaktlinsen är tillverkad av olika material och desinfektionsmetoderna är olika. I allmänhet är mjuka kontaktlinser gjorda av vattengel, som är bekvämt och permeabelt för syre, men det är lätt att absorbera smuts. Hård typ (med hänvisning till de senaste syregenomträngliga hårda kontaktlinserna) är gjord av akryl- och silikongummi, eftersom det inte är lätt att adsorbera mikroorganismer och kemiska medel. Rengöring och underhåll är enkelt och bekvämt.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är kontaktlinser-1.jpg
Syntest & Ögonövningar

Kontaktlinser är i direktkontakt med ögonkulorna, om de inte används korrekt kommer de att skada ögonen. Mer än 60% av kontaktlinsgrupperna har ofta symtom som torra ögon och rodnad. Faktum är att kontaktlinser inte passar alla. Personer som lider av keratit, konjunktivit, irit, glaukom etc. är inte lämpliga att använda kontaktlinser. Det finns olika sorters kontaktlinser. Stabila kontaktlinser, tidigare så kallade hårda linser, och de vanligaste, mjuka linser. Månadslinser tas ut på kvällen, rengörs och sätts in på morgonen igen. Endagslinser tas ut på kvällen och ersätts med nya dagen efter. Det finns även dygnet runt linser. Kontaktlinser måste hanteras varsamt och med god hygien för att inte förorsaka skador eller infektioner.

Har du problem med att linserna skaver, kan det beror på smuts och annat som kommit in i ögat eller som sitter på linsen. Den vanligaste orsaken till problem med linser är just hur man sköter om dem, så det lönar sig att vara noga med skötseln.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är linser.2.jpg
Linser och torra ögon


Sitter du framför en dator hela dagarna eller vistas i torr luft kan du märka av linserna lite extra och ögonen kan kännas torra. Då kan du behöva särskilda ögondroppar.

Linser som skaver i ögonen .

kolla först så att du har satt i dina linser åt rätt håll , de ska se ut som en skål på ditt finger . Om dina linser som av någon anledning inte känns bekväma i ögat eller skaver så bör du ta ut dem.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är kontak.3.jpg
Linser som ger irritation och röda ögon.

Om ögonen är röda eller irriterade och linserna skaver i dina ögon, trots att du har rengjort dem och satt i dem korrekt, så bör du ta ut dem. Om ögonen blir bättre och det röda försvinner när linserna är ute, bör du kasta eller reklamera dina linser. Testa sen att sätta i ett nytt par.  Om inte problemet försvinner när linsen tas ut så bör du kontakta din optiker eller ögonläkare. Du ska aldrig sätta i linser i röda och irriterade ögon.

 Rengör dina linser

 • Tvätta händerna ordentligt innan du hanterar dina linser.
 • Förvara dem i ett rent linsetui och använd en passande linsvätska. Undvik kranvatten! Det finns olika typer av rengöringsvätska, kolla in på apoteket den som passar bäst för just dina linser.
 • Har du månadslinser: Häll några droppar linsvätska på linsen och gnugga linsen försiktigt mellan fingertopparna. Skölj sen linsen med mer linsvätska innan du placerar den i ditt linsetui.
 • Byt ut linsvätskan i ditt etui varje dag och återanvänd inte din linsvätska!
 • Byt ut ditt linsetui varje månad, så slipper du bakterier och annat som kan skada eller påverka din lins. 
 • Rengörings- och underhållsmetoder skiljer sig från mjuka och hårda. De två rengörings- och underhållsvätska kan inte användas ömsesidigt .  Rådfråga din optiker.

Om du inte tvättar rent dina linser kan det hamna smuts och bakterier på dem, och det i sin tur kan leda till infektioner och i värsta fall någon form av ögoninflammation. Vanligt kranvatten får absolut inte användas för att rengöra linser, utan ökar faktiskt risken för infektion.

Kontaktlinser – vård

Om du med kontaktlinser får problem med till exempel rodnande ögonvitor, variga, kladdiga ögon, smärta eller ljuskänslighet ska linserna tas ut och inte användas förrän symtomen är helt borta. Om det kvarstår problem med smärta, ljuskänslighet eller synnedsättning ska en ögonläkare kontaktas för bedömning. De kontaktlinser som du använt under pågående ögoninfektion ska kasseras.

Akut kontaktlinsbesvär

Orsaken kan vara akut ögoninfektion eller akut hypoxi (syrebrist) orsakad av att ha på sig linsen över natten, allergisk reaktion , linsföroreningar och nötning av hornhinnepitel orsakad av främmande kroppar.

Den helt genomskinliga hornhinnan har inga blodkärl, så antikroppar och antibakteriella celler kan inte snabbt och effektivt ge stöd mot främmande fiender. Därför har de tunna epidermala cellerna blivit den första barriären mot försvar mot mikroorganismer. Dessutom är hornhinnan mycket ömtålig. När epidermis skadats kommer hornhinnan att bli sjuk, och den kommer fortfarande att lämna ett ogenomskinligt ärr efter botningen vilket påverkar synen och orsakar astigmatism.

Om man är kontaklinsbärare och har ett rodnat öga med smärta, skav, ökat tårflöde och grumlad syn så kan det bero på en infektion i hornhinnan. Linserna ska tas ut och om symtomen kvarstår efter att man tagit ut linserna ska man söka vård.
En infektion i hornhinnan kan ge en bestående synnedsättning

Risken att drabbas av en bakterieinfektion ökar om du slarvar med att rengöra dina linser eller använder dem längre än vad som är avsett. Att sova med linser, även med så kallade dygnet-runt-linser, kan vara en bidragande orsak.

Vid akuta besvär behöver du snabbt komma till en ögonläkare och få en diagnos. och behandling.

Behandling

Vid akuta besvär måste en ögonläkare titta på hornhinnan med mikroskop för att kunna konstatera en inflammation. Ofta tas ett ytligt prov från hornhinnan, efter att du fått en bedövande droppe. Provet skickas till ett laboratorium som undersöker om det finns bakterier. I många fall får du påbörja en intensiv behandling med antibiotika direkt, eftersom en bakterieinfektion kan vara mycket skadlig för hornhinnan.

kronisk Kontaktlinsbesvär

Vanliga och mindre allvarliga besvär kan orsakas av torra ögon, dåliga blinkande vanor och kronisk hypoxi orsakad av gamla linser. Besvären brukar medföra att ögonen lätt blir irriterade när du har linser .

Mindre akuta besvär kan bero på att hornhinnan inte är tillräckligt fuktig, till exempel om du sitter länge framför en bildskärm och inte blinkar så ofta. Linser med låg syregenomsläppning kan vara en orsak till besvären. Med den här typen av besvär bör du i första hand vända dig till din optiker.

Behandling

Mindre akuta besvär kan vanligtvis lindras genom att du använder tårersättning ofta och inte har dina linser så lång tid. Vänd dig till din optiker som kan bedöma om linsen har bra passform och är av lämplig typ. En optiker kan remittera dig till en ögonläkare om besvären trots allt inte beror på linserna.

Tips

 • Linserna ska förvaras i separata behållare, en för höger och en för vänster lins för att undvika förväxling, i den typ av lösning som du brukar använda. Hårda kontaktlinser och månadslinser förvaras under natten i avsedd linsvätska i behållare.
 • På natten behöver ögonen vila, precis som resten av kroppen. Har du inte så kallade dygnet-runt linser ska du alltså ta ur linserna innan du lägger dig för natten.
 • Sätt på linserna innan du sminkar dig och ta av dem innan du sminkar av dig, så slipper du smet och klet i ögonen.
 • Du kan bada i både havet och i pool med linserna på, men om du simmar mycket under vatten bör du använda simglasögon. Vatten i ögonen innebär en ökad infektionsrisk, och är du oaktsam kan du i värsta fall tappa linserna i vattnet.
 • det går bra att bada bastu med linser, men var försiktig när du sen badar eller duschar. Undvik att utsätta dina linser för mycket saltvatten eller vanligt duschvatten utan att ta ur dina linser och göra rent dem med linsvätska.
 • Att använda kontaktlinserna längre än den rekommenderade tiden ökar infektionsrisken i dina ögon. Om du har månadslinser ska du byta ut dem varje månad och har du endagslinser så tar du ett nytt par varje dag. Att byta linser regelbundet minskar risken för irritation och inflammation i ögonen.
 •  Bara för att du har blivit linserbärare ska du inte stoppa undan glasögonen för gott. Under perioder då dina ögon är irriterade, till exempel när du är förkyld, är det skönt att vila ögonen och istället använda glasögon.
 • kontaktlinser måste skrubbas i mer än 30 sekunder för att uppnå rengöringseffekten. att tvätta linserna för hand är effektivare för att avlägsna föroreningar och sediment på linserna. kranvatten eller kokt vatten är ingen rengörings och desinfektionseffekt och kan inte användas för att rengöra kontaktlinser.
 • Alla typer av linser kan i akuta situationer läggas i steril isoton Natriumklorid 9 mg/mL ( egen koksaltlösning) under en kortare tid, 1-2 timmar. Om man inte vet hur länge kontaktlinserna förvarats i Natriumklorid eller annan oklar vätska, så ska linserna kasseras på grund av infektionsrisk. Efter förvaring av kontaktlinserna i Natriumklorid bör linserna, innan insättning, desinficeras i avsedd linsvätska. Kontaktlinserna bör så snart som möjligt läggas i den avsedda linsvätskan för att minska risken för infektion.
 • Det är bäst att inte använda kontaktlinser under ansträngande träning och långväga cykelturer.
 • Dykare ska inte bära kontaktlinser medan de arbetar.