Fästingbett och Hur tar man bort en fästing-Egenvård
- Ett fästingbett gör sällan ont, och ofta märker du inte att du har blivit biten förrän du upptäcker fästingen på kroppen.
- Ta bort en fästing som bitit sig fast så fort som möjligt. Risken för att få i sig smittämnen ökar ju längre fästingen sitter kvar. Du ska inte smörja eller badda något på fästingen innan du tar bort den.
- Hitta huvudet av fästingen. I de flesta fall kommer det att begravas precis under huden.
- Häll väteperoxid över området
- Använd en pincett eller en fästingborttagare. Båda finns att köpa på ett apotek och i en del andra butiker.
- Ta tag i fästingen huvud. Få pincetten så nära mynningen av fästingen som möjligt. Ta inte tag i fästingens kropp. Detta kommer att få den att injicera saliv eller blod in i huden och öka chanserna att överföra en sjukdom.
- Drag fast och stadigt utåt. Vrid inte, ryck eller vicka pincetten som du drar. Det är inte ovanligt att din hud att även dra upp eftersom fästingen lossnar, ungefär som det gör när du plockar en herrelös hår.
- Försök att få med hela fästingen, men om en del blir kvar i huden kan du låta det vara. Kroppen stöter oftast själv bort det.
- Ta ut fästingen med ett snöre eller tandtråd. Om du inte har pincett händig, kan en sträng göra susen.
- Loop snöret runt fästingens huvud, så nära huden som möjligt.
- Gör öglan tätt runt huvudet.
- Dra i ändarna av strängen uppåt och utåt i en långsam, stadig rörelse.
- Behandla såret med med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.
- Spara bock i en plastpåse eller en burk Om du misstänker att du har en fästingburen sjukdom, kan du ta in den för att testa.
- Om du har haft ett fästingbett bör du kontrollera huden runt bettet för att kunna upptäcka om det blir en rodnad som växer. En sådan rodnad kommer oftast en till fyra veckor efter att du har blivit biten.
Tips !
- Det är klokt att försöka förebygga fästingbett genom att bära stövlar och heltäckande kläder när man är ute i skog och mark under vår-sommar-höst, och att titta efter fästingar efteråt.
- I Sverige finns fästingar främst i Götaland och Svealand, samt mer sällsynt utefter Norrlandskusten.Fästing trivs bäst på fuktiga, lite skuggiga platser och finns därför ofta i lövskogsområden, med tät undervegetation. När fästingen är aktiv sitter den ofta på ett grässtrå en bit ovanför markytan.
- Sjukdomar du kan få av ett fästingbett är TBE ,Borrelia,Harpest/tularemi,Fästingfeber/ehrlichios,Candidatus och Babesios.
- Om du inom fem dygn får ett rodnande utslag som är fem centimeter eller större, så kan du vara rätt så säker på att det rör sig om infektion,sök vård för behandling.
- Om rodnaden uppstår direkt efter att fästingen har varit framme är det däremot inte ännu ett tecken på fara. Det är vanligt med en rodnad direkt eller inom ett dygn efter bettet, och det beror antagligen bara på en allergisk reaktion eller irritation i huden.