Bett-eller-Stick-av-Insekt

Här hittar du Vårdguiden faktablad

Identifiera olika Bett eller Stick av insekt

Denna information hjälper dig att snabbt identifiera olika insektsbett, stick och andra tillstånd.

Vanliga insektsbett

Den så kallade insektsbett avser insektsskador på människokroppen. Olika insekter innehåller olika gifter och svårighetsgraden och kliniska manifestationer av skadorna på människokroppen är också mycket olika. De milda är diffus hudrodnad, ​​ åtföljd av Olika grader av klåda, sveda och smärta, allvarlig hudskada eller nekros, svåra symtom och till och med systemisk förgiftning, vilket leder till anafylaktisk chock och död.

En heta sommarsolen får inte bara alla växter att blomstra utan också insekterna blir mer aktiva och de kommer ut för att utforska naturen. Oavsett om det är bin på en picknickkorg, myror på marken eller myggor kan dessa insekter orsaka irritation och klåda. Om du är en allergisk person kan det bli mycket farligt.

Även om du inte är allergisk kan mindre skador göra dig obekväm, så alla bör lära sig om olika insektsbett. För bara på detta sätt kan säkerställas rätt behandling. Följande är en lista över vanliga insektsbett, inklusive riskerna och när man ska träffa läkare.

1.)Fästing

Den typ av insektsbiten kan identifieras av erytem som bildas i det drabbade området strax efter bettet. Det speciella med fästbett är att de biter ”offret” och suger blod tills de dras ut eller dricker tillräckligt med blod från offret, och de faller av på egen hand.

Faran är att sjukdomar som överförs av fästingar, såsom orsaks substansen för Lyme-sjukdomen eller hjärnhinneinflammation. Efter att du har tagit bort fästingen måste du vara uppmärksam på såret. Om du inom fem dygn får ett rodnande utslag som är fem centimeter eller större, så kan du vara rätt så säker på att det rör sig om infektion, sök vård för behandling.

Dessutom, om det finns andra symtom, som huvudvärk, illamående och ledvärk, bör du också omedelbart kontakta vården.

2.) Hästfluga

Människor som har blivit bitna av hästflugor märker det vanligtvis först sent. Detta beror på att hästflugor liknar deras ofarliga flugor. Tyvärr kan hästflugor suga blod och orsaka sveda. I de flesta fall är de mer benägna att infektera boskap än människor. De kan sprida sjukdomar som Tularemi (Harpest)och mjältbrand . 

När du bits av en hästfluga blir huden runt såret först röd och sprider sig sedan till stora fläckar och orsakar klåda.

3.) Geting

Efter getings bett börjar det drabbade hudområdet bli rött och svullen Då finns en brännande känsla åtföljd av intensiv klåda och ibland till och med blödning. Allergiska personer ska omedelbart använda ordinerade läkemedel och kontakta vården, eftersom detta kan orsaka anafylaktisk chock . 

4.) Vägglöss

Vägglöss liknar initialt mygg- eller loppbett. . För att utesluta andra faktorer rekommenderas att du kontrollerar huden noggrant. Bett av bed löss är mycket nära varandra, som en ”liten gata”. 

Hur du hittar vägglöss är faktiskt inte svårt. När du rengör sängen, var uppmärksam på följande okända föremål:

  • Det rostfärgade märket, detta kan vara ett krossat lik av en bed löss.
  • Den svarta handlar om denna ”•” storlek, vilket kan vara dess bajs.
  • Ägg ca 1 mm eller blekgula maskar. Vuxna är ca 5-7 mm, brunsvarta.
  • Det mest uppenbara är att hitta en live bedlöss.

Vägglöss gillar inte bara att gömma sig i madrassernas sömmar, utan också sänggavlar, boxfjädrar, garderober, lös tapet, trämöbler, tunga gardiner, stolskuddar, bakom sockelbrädor etc. 

Vägglöss kommer ut på natten och lever av att suga blod. De är inte smittsamma eller dödliga. Men människor har ofta svår klåda efter att ha blivit biten.

Tips!

Lagar om Vägglöss!
Ni kan läsa på Folkhälsomyndigheten vad fastighetsägarens ansvar gällande vägglöss innebär, samt vad Miljö-& hälsoskyddsnämnden har för ansvar när det gäller vägglöss och andra skadedjur i fastigheter.

Enligt gällande lagstiftning är det fastighetsägarens ansvar att vidta åtgärder för sanering av ohyra och skadedjur i bostadslägenhet i sin fastighet. Därför bör du omedelbart kontakta din förening om din lägenhet drabbas.

Kolla vilket Försäkringsskydd du har!
Men vilka försäkringsregler gäller för att få bort skadedjuren, hur får man skadeersättning?

5.) Myror

De flesta myror utgör ingen fara för människor. Men den röda eldmyran är ett vanligt skadedjur runt om i världen och är ökänd för sitt smärtsamma bett, som kan leda till ärr. Ett vanligt myr bett är mindre farligt. Det liknar på många sätt ett vanligt myggbett.

 Med undantag för den röda eldmyrans bett. Bett av en röd myra kan orsaka anafylaktisk chock. Myrans gift innehåller toxiner, så offret kan ha få en allergisk reaktion eller en anafylaktisk chock.

6.) Myggor

Alla är bekanta med myggbett: bettet blir rött, kliande och ibland till och med svullet. Myggbett ser ut som svullna röda fläckar, ungefär i ett bärs storlek. Myggor gillar att suga blod där huden är mycket tunn och det är lätt att nå blodkärlen. När de biter sprutar de in sitt saliv och det är det som gör att huden blir röd, kliar och svullnar. I de flesta områden är myggbett ofarliga, men det finns en risk för infektion, särskilt i fuktiga länder. Om du vill resa till tropiska länder måste du först ge vaccin mot denguefeber och malaria eller andra skyddsåtgärder.

7.) Bi

Har du blivit stucken av ett honungsbi blir huden oftast röd och svullen. Liknar en geting, rodnad, ​​smärta och klåda efter att ha blivit stickad av ett bi. Det är väldigt viktigt att du tar bort gadden, för att hindra mer bigift från att sprutas in i kroppen. Det bästa är att försöka skrapa bort gadden med en nagel eller till exempel en mat kniv. Om du är allergisk mot bistick, måste åtgärder vidtas omedelbart, eftersom andningsproblem kan uppstå.

Första dygnet efter sticket kan svullnaden öka och smärtan kan stråla ut från området. Sticket är oftast ofarligt, och om du inte mår dåligt för övrigt kan du vänta och se om det går över.

8.) Loppor

Loppor brukar komma ut för mat på natten. Loppornas bett är relativt små, så de kan särskiljas från bett från andra insekter. 

Loppbett kan lätt misstas för allergiutslag eller myggbett, eftersom märkena också ser röda och svullna ut. Men till skillnad från myggor är dessa insektsbett mycket mer smärtsamma och kliar värre.

Loppor brukar ofta attackera benen på sovande personer. Loppan kan även bita flera gånger, så avståndet mellan de röda fläckarna är vanligtvis från 1 till 2 cm.

Jämfört med vanliga insekter är loppbett mer obekväma., var särskilt uppmärksam på loppbett eftersom de kan sprida smittsamma sjukdomar som tyfus . Efter att ha blivit biten rekommenderas därför att en läkare kontrollerar med blodprover.

9.) Humla

Biten på en bålgeting liknar en geting och ett bi. På liknande sätt kommer det drabbade området att vara rött och svullet. Det är bara att en humles ryggar är mindre än en geting. Även om dess ryggar ger mer gift är det mindre giftigt. I några fall kan bålgetingens stick utlösa en allergisk reaktion, startad av ett överaktivt immunsystem. Om den stuckne känns kall och om läpparna blir blåa och personen får svårt att andas, ring 112.

10.) löss

Om du upptäcker små röda prickar som ser ut som myggbett på de platser där håret växer – på ditt huvud, i nacken och bakom öronen kan det betyda att du har blivit drabbad av huvudlöss.

Klåda är det vanligaste symptom på att man blivit drabbad av huvudlöss och är en följd av betten. För att vara säker på att du har huvudlöss måste du ha upptäckt löss i håret. De är en till tre millimeter långa och genomskinliga

Löss kan sprida sjukdomar som tyfus genom bett . Även om du använder ett speciellt schampo för att snabbt ta bort löss måste du fortfarande be en läkare att kontrollera för att utesluta infektionen.

Generellt sett bör du inte underskatta insektsbett. Men om insekterna snabbt kan identifieras och de rätta åtgärderna vidtas snarast kan skadan minskas till ett minimum.