Yrsel – Godartad lägesyrsel ”Kristallsjukan”

Godartad lägesyrsel ”Kristallsjukan” Benign paroxysmal positioneringsvertigo (BPPV)

Godartad paroxysmal positionsvinkel (BPPV), eller ”lösa kristaller”, är en mycket vanlig orsak till yrsel på grund av mekaniska förändringar i innerörat. När kristallen faller av och kommer in i en av de halvcirkelformiga kanalerna förstör den vätskan och skapar en falsk känsla av rörelse. Yrsel så kallad Karusellyrsel ger en känsla av att rummet snurrar trots att allt står stilla. Det är samma känsla som du får om du snurrar runt snabbt och sedan plötsligt stannar. Ofta rör sig ögonen ofrivilligt när du blir yr av kristallsjuka.  Studier har visat att 2% till 3% av befolkningen riskerar lösa kristaller. Äldre kvinnor är särskilt utsatta.

Orsaker

De flesta fall av godartad lägesyrsel ”Kristallsjukan” har ingen känd orsak; dock kan vissa etablerade orsaker inkludera:

 • Huvudskada;
 • Virusinfektion 
 • Nervinflammation 
 • Biverkningar från vissa mediciner och
 • Inre öroninfektion
 • Ménières sjukdom
 • Kräkningar
 • Illamående 
 • Ofrivilliga ögonrörelser

Vilken yrsel har du?

Den snurrande känslan och yrsel du får kan begränsa dina aktiviteter och få dig att känna dig sjuk. Beroende på orsaken kan vissa enkla manövrer du kan göra hemma .

Den vanligaste typen av detta tillstånd är lägesyrsel ”Kristallsjukan”. Det händer när små kalciumkristaller lossnar i innerörat. Du kan känna det när du går in eller ut ur sängen eller lutar huvudet uppåt. Människor över 60 år är mer benägna att få lägesyrsel ”Kristallsjukan”. Det är också den enklaste typen av yrsel att behandla. Hos ungefär hälften av människorna kan sjukdomen återkomma antingen månader eller år senare.

Metoder för diagnos

Medicinsk historia och fysisk undersökning

Din läkare kommer att diagnostisera lägesyrsel ”Kristallsjukan” baserat på resultaten från en medicinsk historia, fysisk undersökning och balansprov. Medicinsk historia och fysisk undersökning hjälper till att utesluta andra orsaker till yrsel .

Ofta försöker läkaren utlösa din yrsel. Det gör hen genom att vrida på ditt huvud på olika sätt för att se vilka rörelser som gör dig yr.

Dix-Hallpike test: Dix-Hallpike-testet utförs som en del av diagnosen och innebär att du lutar huvudet bakåt medan du ligger på ett undersökningsbord och flyttar huvudet till olika positioner. Under denna procedur kommer läkaren att observera ögonrörelserna som följer med dina förändrade positioner.

Vilken yrsel har du?

Den snurrande känslan och yrsel du får kan begränsa dina aktiviteter och få dig att känna dig sjuk. Beroende på orsaken kan vissa enkla manövrer du kan göra hemma .

Den vanligaste typen av detta tillstånd är lägesyrsel ”Kristallsjukan”. Det händer när små kalciumkristaller lossnar i innerörat. Du kan känna det när du går in eller ut ur sängen eller lutar huvudet uppåt. Människor över 60 år är mer benägna att få lägesyrsel ”Kristallsjukan”. Det är också den enklaste typen av yrsel att behandla.

Behandling

Typer av behandling

Behandlingen syftar till att flytta de migrerade partiklarna (kristallerna) i innerörat tillbaka till sin rätta position.

läkaren eller en sjukgymnasten kan visa dig hur du gör dessa drag.

Du kan få behandlingen på en mottagning. Då får du sitta eller ligga på en brits och behandlaren hjälper dig att röra på huvudet på ett systematiskt sätt så att kalkkristallerna i örat faller på plats. Vissa sjukgymnastmottagningar och öron-näsa-hals mottagningar har en särskild stol för behandling av kristallsjuka. Då sitter du fastspänd medan stolen vrids och snurrar i olika riktningar.

Det är lätt att diagnostisera och behandla. Sjukgymnastik är den främsta behandlingen för lägesyrsel ”Kristallsjukan”. Det kan vanligtvis lösas helt under ett eller två besök med Epley-manövreringen.

Epley utvecklades av Dr. John Epley 1980 för att behandla lägesyrsel ”Kristallsjukan”. Det fungerar genom att låta de fritt flytande partiklarna i den drabbade halvcirkelformiga kanalen flytta dem tillbaka till nerven genom tyngdkraften och lösa yrsel problemet .

När Bppv har lösts med korrekt behandling behöver du ofta inte gå tillbaka för vidare behandling, men många patienter kommer att följa upp balansträning för inre öron problem.

Epley Manöver

Behandlingen kallas repositionering och går ut på att du vrider och lutar huvudet på olika sätt så att kalkkristallerna i örat faller tillbaka på plats.

Om din yrsel kommer från vänster öra och sida:

 1. Sitt på kanten av din säng. Vrid huvudet 45 grader åt vänster (inte så långt som din vänstra axel . Lägg en kudde under dig så när du ligger ner vilar den mellan axlarna snarare än under huvudet.
 2. Lägg dig snabbt på ryggen med huvudet på sängen (fortfarande i 45 graders vinkel). Kudden ska vara under dina axlar. Vänta i 30 sekunder (för att yrsel ska stoppas).
 3. Vrid huvudet halvvägs (90 grader) åt höger utan att höja det. Vänta 30 sekunder.
 4. Vrid huvudet och kroppen åt sidan så att du tittar på golvet. Vänta 30 sekunder.
 5. Sätt dig långsamt upp men stanna kvar på sängen några minuter.
 6. Om yrsel kommer från ditt högra öra, vänd dessa instruktioner. Sitt på din säng, vrid huvudet 45 grader åt höger och så vidare.

Gör dessa rörelser tre gånger innan du går och lägger dig varje natt tills du har gått 24 timmar utan yrsel.

Efter proceduren måste du undvika att ligga platt eller placera ditt behandlade öra under axeln. De kommer också att rekommenderas att sova med huvudet upphöjt på extra kuddar för att säkerställa att partiklarna sätter sig och resorberas.

Epley-manöveren syftar till att flytta partiklarna i innerörat tillbaka till rätt position.  

Epley-manövern

Semont manöver

Denna övning liknar Epley-manövern , men inte lika populär.

För yrsel från vänster öra och sida:

 1. Sitt på kanten av din säng. Vrid huvudet 45 grader åt höger.
 2. Ligga dig snabbt på din vänstra sida. Stanna där i 30 sekunder.
 3. Rör dig snabbt för att lägga dig i motsatta änden av din säng. Ändra inte huvudets riktning. Håll den i en 45 graders vinkel och ligga i 30 sekunder. Titta på golvet.
 4. Återgå långsamt till sittande och vänta några minuter.
 5. Vänd dessa rörelser för höger öra.

Återigen, gör dessa rörelser tre gånger om dagen tills du går 24 timmar utan yrsel.

Semont manöver