Vatten i örat – Egenvårdsråd

Att ha vatten i örat kan vara irriterande, men det finns några egenvårdsråd som kan hjälpa dig att bli av med det:

  1. Skölj med rent vatten: Försök skölja örat med varmt rent vatten. Håll huvudet snett så att det drabbade örat är riktat nedåt och skölj försiktigt.
  2. Använd gravitationskraften: Luta huvudet åt sidan och skaka det lätt för att hjälpa vattnet att rinna ut.
  3. Torka örat: Försiktigt torka ytterörat med en handduk eller en bit mjukt papper för att ta bort eventuellt kvarvarande vatten.
  4. Använd värme: Applicera värme på det drabbade örat med en varm värmeväska eller en handduk som blötts upp i varmt vatten. Detta kan hjälpa till att torka upp kvarvarande fukt.
  5. Undvik att använda bomullspinnar: Det är viktigt att undvika att använda bomullspinnar eller andra föremål för att försöka ta bort vatten, eftersom detta kan skada örat eller trycka in vatten djupare in i hörselgången.
  6. Använd en alkohol- och ättikslösning: Om vattnet i örat inte försvinner kan du prova att använda en blandning av lika delar ättika och isopropylalkohol. Låt några droppar av denna lösning rinna ned i örat för att hjälpa till att torka ut öronkanalen.

Om problemet kvarstår eller om du upplever smärta, svårigheter att höra eller andra oroande symtom, är det viktigt att söka medicinsk hjälp. En läkare kan ge dig råd och eventuellt skölja örat för att avlägsna vatten eller andra blockeringar på ett säkert sätt.