Vårta

Vanliga vårtor är små, granulära utväxter av huden som vanligtvis uppträder på fingrarna eller händerna. Vanliga vårtor är grova vid beröring och har vanligtvis små svarta fläckar, som är små blodkärl som koagulerar.

Vanliga vårtor orsakas av ett virus och sprids genom kontakt. Efter hudkontakt med viruset kan det ta upp till två till sex månader innan vårtor bildas. Vanliga vårtor är vanligtvis ofarliga och går så småningom över av sig själva. Men många väljer att ta bort vårtor för att de tycker att de är irriterande eller pinsamma.

Symptom

Vanliga vårtor dyker vanligtvis upp på dina fingrar eller händer och kan vara:

 • små köttiga granulära klumpar
 • kött, vit, rosa eller brun
 • grov vid beröring
 • Spridda svarta spetsar, små blodkärl som koagulerar

När ska man träffa en läkare

Se din läkare för vanliga vårtor om:

 • Smärtsamma utväxter, förändringar i deras utseende eller färg
 • du har försökt behandla vanliga vårtor men de finns kvar, sprids eller kommer tillbaka
 • Tillväxter är irriterande och stör dagliga aktiviteter
 • Inte säker på om utväxterna är vårtor
 • är vuxen och börjar utveckla många vårtor, vilket kan tyda på att immunförsvaret inte fungerar

Orsaker

Vanliga vårtor orsakas av humant papillomvirus (HPV). Det finns mer än 150 typer av dessa virus, men bara ett fåtal orsakar vårtor på händerna. Vissa HPV sprids genom sexuell kontakt. Men de flesta sprids genom tillfällig hud-mot-hud-kontakt eller genom att dela föremål som handdukar eller ansiktshanddukar. Dessa virus sprids vanligtvis genom skärsår i huden, såsom nageltaggar eller skrubbsår. Nagelbitning kan också sprida vårtor runt fingertopparna och naglarna.

Allas immunförsvar reagerar olika på HPV , så alla som utsätts för HPV kommer inte att utveckla vårtor.

Riskfaktor

Människor med högre risk för vanliga vårtor inkluderar:

 • barn och unga vuxna, eftersom deras kroppar kanske inte har byggt upp immunitet mot viruset
 • Immunförsvagade personer, såsom hiv/aids-patienter eller personer som har genomgått en organtransplantation

förebyggande

För att minska risken för vanliga vårtor:

 • Undvik direktkontakt med vårtor. Detta inkluderar vårtor på din egen kropp.
 • Plocka inte vårtan med händerna. Att plocka vårtor kan sprida viruset.
 • Nagelfilar, pimpstenar och nagelklippare som används på frisk hud och naglar ska inte användas på vårtor. Använd engångsnagelfilar.
 • Bit inte på naglarna. Vårtor förekommer vanligtvis på trasig hud. Att bita huden runt naglarna kan öppna dörren till viruset.
 •  Undvik att borsta, klippa eller raka området med vårtor. Om du måste raka dig, använd en elektrisk rakapparat.

Diagnos
I de flesta fall kan din läkare diagnostisera vanliga vårtor med hjälp av en eller flera av följande tekniker:

Kontrollera om det finns vårtor
Skrapa bort det översta lagret av vårtan och se efter tecken på svarta, vassa fläckar (blodkärlproppar), som är vanliga i vårtor
En liten del av vårtan tas bort (rakbiopsi) och skickas till ett laboratorium för analys för att utesluta andra typer av hudtillväxter
Behandla
De vanligaste vårtorna försvinner utan behandling, men det kan ta ett eller två år. Vissa väljer att få sina vårtor behandlade av en läkare eftersom hembehandlingar inte fungerar och vårtorna är irriterande, sprids eller orsakar kosmetiska problem.

Målet med behandlingen är att förstöra vårtan, stimulera immunförsvaret att bekämpa viruset, eller båda. Behandlingen kan ta veckor eller månader. Även med behandling kan vårtor återkomma eller spridas. Läkare börjar vanligtvis med den metod som orsakar minst smärta, särskilt vid behandling av små barn.

Din läkare kan rekommendera en av följande metoder, beroende på platsen för din vårta, symtom och dina preferenser. Dessa metoder kombineras ibland med hembehandlingar, såsom salicylsyra.

En starkare peeling drog (salicylsyra). Vårtborttagare av salicylsyra som är receptbelagda kan ta bort ett litet vårtlager åt gången. Studier har visat att salicylsyra är effektivare i kombination med frysning.
Frysning (kryoterapi). Kryoterapi på en läkarmottagning applicerar flytande kväve på vårtan. Effekten av att frysa är att det bildas blåsor under och runt vårtan. Den döda vävnaden försvinner sedan på ungefär en vecka. Denna metod stimulerar också ditt immunförsvar att bekämpa virala vårtor. Du kan behöva upprepa behandlingen.

Biverkningar av kryoterapi inkluderar smärta, blåsor och missfärgning av det behandlade området. Eftersom denna teknik kan vara smärtsam, används den vanligtvis inte för att behandla vårtor hos små barn.

Andra syror. Om salicylsyra eller frysning inte fungerar, kan din läkare försöka triklorättiksyra. Med denna metod kommer läkaren att raka ytan på vårtan och sedan använda en trätandpetare doppad i TCA. Behandlingen kommer att behöva upprepas ungefär en gång i veckan. Biverkningar inkluderar sveda och stickningar.
Mindre operation. Läkaren kan ta bort den besvärliga vävnaden. Det kan finnas ärr på det behandlade området.
Laserbehandling. Pulserad färglaserterapi bränner (kauteriserar) små blodkärl. Den infekterade vävnaden dör så småningom och vårtan försvinner. Bevis för effektiviteten av denna metod är begränsad och kan orsaka smärta och ärrbildning.

Livsstil och huskurer
Huskurer är ofta effektiva för att ta bort vanliga vårtor. Om du inte har ett nedsatt immunförsvar eller diabetes, här är några saker att prova:

Peeling medicin (Prestanda). Vårtborttagningsprodukter utan recept som salicylsyra finns i plåster, salva, dyna och flytande former. För vanliga vårtor, använd en 17% lösning av salicylsyra. Dessa produkter kräver vanligtvis daglig användning i flera veckor. För bästa resultat, blötlägg vårtan i varmt vatten i några minuter innan du använder dessa produkter. Använd en engångssandfil eller pimpsten för att ta bort död hud mellan behandlingarna.

Om din hud blir alltför irriterad, använd denna metod för att behandla vårtor mer sällan. Om du är gravid, rådfråga din läkare innan du använder sur lösning.

Frysning. Vissa flytande kväveprodukter finns tillgängliga i vätskeform eller i sprayform .
Silvertejp. Applicera silvertejp på vårtan i sex dagar. Blötlägg den sedan i vatten och använd en pimpsten eller engångssandfil för att försiktigt ta bort död vävnad. Lämna vårtan exponerad i cirka 12 timmar, upprepa sedan processen tills vårtan försvinner.

Förbered dig innan läkarebesök
Du kanske träffar din primärvårdsläkare först. Men du kan bli remitterad till en hudläkare (hudläkare). Följande tips kan hjälpa dig att förbereda dig för ditt besök.

Du kanske också vill lista några frågor att ställa din läkare, till exempel:

Vilka är de faktorer som orsakar vårtor?
Kommer det att återkomma om det tas bort?
Vilka typer av behandlingar tar bort vårtor och vilken behandling rekommenderar du?
Vilka är de förväntade biverkningarna?
Finns det några alternativ till den primära behandlingen du rekommenderar?
Vilka tester behöver du om tillväxten inte är en vårta?
Hur kan jag förhindra vårtor?
vad läkaren kan göra
Din läkare kan också ställa frågor till dig, såsom:

När märkte du vårtor för första gången?
Har du haft sådana här vårtor tidigare?
Är du besvärad av vårtor, vare sig det är av kosmetiska skäl eller av komfortskäl?
Vilka behandlingar har du använt för att behandla vårtor? Om så är fallet, hur länge har dessa behandlingar använts? Hur är effekten?

Egenvård

Du kan behandlar dig själv (se Patientinformation) med kraftig nedhyvling/skrapning med fil, vårtmedel från apotek (till exempel VårtFri, VårtFri Pen, Trans-Ver-Sal eller Verruxin) under minst 3 månader:

Varför försöker folk huskurer?

Vårtor är ofarliga utväxter på huden. De orsakas av infektion med humant papillomvirus (HPV).

Vårtor är smittsamma. De kan göra det ensamma, men det kan ta veckor, månader eller år.

Konventionella behandlingar inkluderar kemisk peeling, kirurgi, kryoterapi och laserkirurgi. Dessa behandlingar kan vara dyra och orsaka hudirritation.

Ett annat alternativ är att prova naturliga huskurer mot vårtor.

Inte för genitala vårtor eller vårtor i ansiktet

Prova inte dessa läkemedel om du har könsvårtor eller vårtor i ansiktet. Huden i dessa områden är mycket känslig, så kontakta din läkare.

Varför vissa huskurer kan fungera

Ett naturligt antiviralt läkemedel kan hämma HPV. Andra läkemedel innehåller enzymer som sägs bekämpa virus.

Vissa behandlingar innehåller naturliga syror som hjälper till att ta bort infekterad hud. Målet med all behandling är att förändra immunsvaret mot HPV. Det dödar dock inte viruset, så vårtor kan återkomma.

Huskurer i köket

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger tros fungera som salicylsyra. Salicylsyra är en vanlig vårtbehandling som exfolierar infekterad hud.

Vinsyra har också naturliga antibakteriella egenskaper som kan hjälpa till att bekämpa HPV, men mer forskning behövs.

För att prova, blanda 2 delar äppelcidervinäger och 1 del vatten. Blötlägg en bomullstuss i denna blandning. Sätt den på vårtan och täck den med ett bandage. Låt verka i tre till fyra timmar.

Späd alltid äppelcidervinäger med vatten. Surhet kan orsaka irritation och kemiska brännskador. Applicera inte heller på öppna sår.

Bananskal

Kalium i bananskal sägs bekämpa HPV.

Emellertid har inga studier kopplat kalium till behandling av vårtor eller virala hudinfektioner. Det finns heller inga vetenskapliga bevis för att bananskal kan bekämpa HPV.

Om du vill prova, gnugga insidan av bananskalet på tvårtan. Upprepa varje dag.

Vitlök

Vitlök, en traditionell huskur

Vitlök har en lång historia av att behandla hudsjukdomar som psoriasis, keloider och liktornar. Det används också för bakteriella, svamp- och virusinfektioner som vårtor.

Allicin, huvudkomponenten i vitlök, har mikrobiella effekter. Det fungerar genom att förstöra enzymer i skadliga patogener.

Behandla vårtor med hackad 1 vitlöksklyfta och blanda med vatten. Applicera på vårtorna och täck med ett bandage. Upprepa dagligen i tre till fyra veckor. Du kan också applicera vitlöksjuice eller gnugga kryddnejlika på vårtorna.

Apelsinskal

En annan populär vårtbehandling är apelsinskal. Det är ett billigt alternativ, men det finns inga vetenskapliga data för att göra det.

Detta botemedel innebär att gnugga ett apelsinskal på bröstvårtan en gång om dagen. Vårtor sägs missfärgas, mörkna och sedan falla av. Detta kan ta två veckor eller mer.

Ananas

Ananas innehåller bromelain, en blandning av enzymer som smälter protein. Bromelain tros ta bort vårtor genom att lösa upp proteinet i HPV. Även om det finns vissa bevis för att stödja den potentiella effektiviteten av bromelain vid behandling av en mängd olika tillstånd, finns det ingen vetenskaplig forskning som stöder dess användning för vårtborttagning.

Människor har rapporterat framgång med att använda ananasjuice för att ta bort vårtor på ett antal sätt. Ett sätt är att blötlägga vårtorna i ananasjuice varje dag. Ett annat sätt är att använda färsk ananas varje dag.

Potatis

Folk hävdar att potatisjuice kan “torka” vårtor, men det finns ingen forskning om dess effektivitet.

För att prova denna metod, skär barnpotatis på mitten. Gnid snittsidan över bröstvårtan tills den är täckt med potatisjuice. Upprepa två gånger om dagen.

Maskros ogräs

Många anser att maskros är ett obehagligt ogräs. Men forntida kinesisk och Mellanösternmedicin använde maskros på grund av dess helande egenskaper. Maskros Maskros eller dess juice är ett traditionellt botemedel mot hudåkommor som vårtor.

För att prova denna metod, dela maskrosen och pressa den klibbiga vita juicen. Applicera på vårtorna en eller två gånger om dagen. Upprepa i två veckor.

Använd aldrig maskrosor som har sprayats med kemikalier.

Huskurer i badrumsskåpet

Aloe vera

Människor använder aloe vera gel för att behandla hudåkommor som brännskador och psoriasis. Om dina vårtor kliar eller ömmar kan gelen lindera.

Aloe vera gel bekämpar också patogener, inklusive virus.

För att använda aloe vera, ta bort bladen från aloe vera-växten. Applicera gelen på vårtan. Upprepa varje dag.

Aspirin

Aspirin kan också ta bort vårtor. Dess huvudingrediens är salicylsyra, som är en vanlig ingrediens i receptfria vårtbehandlingar.

Salicylsyra verkar genom att exfoliera infekterad hud. Med tiden tar detta bort vårtan.

Aspirin tros ha en liknande effekt. Den rekommenderade metoden är att krossa aspirintabletten och blanda den med vatten. Applicera pastan på vårtorna och täck med ett bandage över natten.

Klart nagellack

Klart nagellack är ett anekdotiskt botemedel mot vårtor. Det sägs att det “dödar” viruset, men det finns inga konkreta bevis för dess effektivitet.

Åtminstone kan genomskinligt nagellack fungera som en skyddande beläggning.

Metoden går ut på att måla vårtorna med klart nagellack. Vissa människor gör det varannan dag, medan andra gör det två eller tre gånger om dagen.

C-vitamin

C-vitamin förbättrar immunförsvaret. Detta vitamin är också viktigt för sårläkning och frisk hudvävnad. Det är utformat för att bekämpa HPV, men mer solida bevis behövs.

För att prova, hacka upp en C-vitamintablett och blanda den med vatten. Applicera pastan på vårtorna, täck med ett bandage och låt stå över natten. Upprepa varje dag.

Vissa hävdar att citronsaft och C-vitamin gör en mer effektiv pasta. Det kommer förmodligen från surheten i citronsaften. Citronsaft kan orsaka hudirritation, så använd den med försiktighet.

Vitamin E

En annan huskur mot vårtor är vitamin E. Detta näringsämne är viktigt för ett hälsosamt immunförsvar. Den är utformad för att förbättra din kropps reaktion på HPV, men ingen forskning stöder detta påstående.

Du kan sticka hål i vitamin E-kapseln och applicera oljan på vårtan. Skydda din vårta med ett bandage och håll det över natten. Upprepa dagligen i två veckor.

Från butik

Propolis

Honungsbin producerar ett hartsartat harts som kallas propolis. Den består av växtmaterial, bivax, pollen och bienzymer.

För att använda propolis, applicera den på dina vårtor. Sätt på bandaget och låt det stå över natten. Upprepa varje dag.

Du kan också konsumera propolis för att stärka din immunitet. Detta kan hjälpa din kropp att bli av med vårtor.

Ricinolja

Ricinolja är ett antibakteriellt och antiinflammatoriskt medel. Det används som ett naturligt botemedel mot vårtor, , mjäll och andra hudåkommor.

Applicera ricinolja på dina vårtor dagligen. Det kan ta två veckor eller mer för vårtan att falla av.

Tejp

Duk-tejp är en av de mest populära huskurerna mot vårtor. Det är billigt och lätt att hitta. Tejpen sägs ta bort infekterad hud med tiden.

För att använda tejp, fäst en liten bit på vårtan. Ta bort den var tredje till var sjätte dag. Blötlägg vårtan i vatten och rengör den. Låt den vara öppen i 10 till 12 timmar. Upprepa processen.

Använd dessa metod med försiktighet om du har känslig hud. Kan orsaka rodnad, irritation och blödning.

Tea tree olja

Tea tree oil är en kraftfull antibakteriell. Det används för att behandla hudåkommor som akne, fotsvamp och andra hudinfektioner. Oljans antivirala egenskaper kan också hjälpa till att ta bort vårtor.

Vissa metoder rekommenderar att man applicerar tea tree-olja på vårtorna, men outspädd olja kan orsaka hudirritation. Späd alltid först.

För att göra detta, blanda 1 till 2 droppar tea tree-olja med 12 droppar av en bärare som mandelolja eller ricinolja.

Tillsätt 3 till 4 droppar av denna blandning till en bomullstuss. Sätt på vårtan i 5 till 10 minuter. Upprepa två till tre gånger om dagen.

Om du upplever irritation kan du behöva späda ut den ytterligare.

Obs!

Vårtor går vanligtvis över av sig själv. Naturliga huskurer för vårtor kan hjälpa till att påskynda processen.

De flesta behandlingar stöds inte av evidensbaserad forskning. Men vissa människor hävdar att dessa mediciner fungerar för dem.

Gör alltid lapptester. Även naturläkemedel kan orsaka hudirritation.