Tandvärk – Egenvårds råd

Vid tandvärk behöver tanden undersökas och ofta behandlas. Men även om värken släppt är det bra att undersöka tanden. Orsaken kan vara att en fistel bildats från tandens rot. Värken brukar då släppa men själva inflammationen i tanden finns kvar och behöver behandlas.

Tandvärk är inte en sjukdom. Tandvärk är en process som nästan alla kommer att gå igenom. Den svåra dunkande eller tråkiga smärtan är outhärdlig, särskilt när det gör ont mitt på natten och det inte finns någon läkare att söka.

  • Det är nödvändigt att lindra själv, Prova läkemedel som innehåller paracetamol eller antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel, NSAID eller cox-hämmare ( denna grupp av läkemedel ingår olika verksamma ämnen, till exempel ibuprofen, naproxen, nabumeton och acetylsalicylsyra. ). En del personer ska undvika NSAID. Det är till exempel den som är över 75 år, har hjärt-kärlsjukdom, tidigare har haft magsår eller är gravid. Alvedon och Ipren, som kompletterar varandra på ett bra sätt och hjälper dig att bli av med mycket av smärtan vid tandvärk. Du bör inte ta smärtstillande tabletter oftare än rekomendation.
  • Undvik söt, het eller iskall mat och dryck då det för stunden kan förvärra tandvärken.
  • Undvik fysisk ansträngning eftersom det ofta förvärrar värken.
  • Kyla Minskar värken genom att placera is eller kylpack på käken. Kylan har en bedövande effekt.
  • Skölj med saltvatten, Saltvatten har en bakteriedödande effekt. Genom att skölja munnen med saltvatten dödas bakterierna i munnen som orsakar inflammationen och smärtan.Gör eget saltvattenlösning .När vattnet har kylts ner sköljer du munnen med det i några minuter. Upprepa proceduren två till tre gånger under dagen eller tills smärtan lindras.
  • Vitlök, prova att krossa en vitlöksklyfta och breda ut den över tanden. Om det är så att värken beror på bakterier så finns det en bra chans att vitlöken lindrar smärtan.
  • Tugga på kryddnejlika: Kryddnejlikor innehåller ämnet eugenol, som har antiseptiska och lokalbedövande egenskaper och som också används inom tandvården när man gör tillfälliga fyllningar. Därför kan du prova att tugga på några stycken och sedan låta dem “vila” vid den värkande tanden. Du kan spotta ut dem efter ett tag. Kryddnejlika kan tuggas, eller läggas i varmt vatten och gurglas.
  • Whisky, rom och annan sprit, Starksprit har bakteriedödande och smärtlindrande egenskaper och att gurgla med rom eller whisky kan vara mycket effektivt. Se dock till att inte dricka för mycket innan du ska till tandläkaren, utan gurgla och spotta ut.
  • Sov med huvudet högt då det kan göra att en eventuell svullnad avtar något.

Sök hjälp direkt vid feber

Om du har ont i en tand och dessutom får feber är det mycket viktigt att du så snart som möjligt bokar en tid hos en akuttandläkare.
Akuta besvär bör aldrig förbli obehandlade. Det är mer regel än undantag att problemen förvärras med tiden.Det finns risken att bakterierna som finns i tandens varbildning kommer ut i blodet. Då känner du dig sjuk och får feber.

Om akuttandvård är inte tillgängligt ,sök på någon närakut eller digitalvård för behandling av infektion. Infektionen i värsta fall spridas vidare till andra organ i kroppen, t ex njurarna, huden eller hjärtat. Därför ger tandläkarna ofta penicillin till sina patienter innan de börjar behandla en tand som är full av var. Närakut eller onlineläkare och andra akutverksamhet kan skriva ut antibiotika mot infektionen.