Baksmälla och egenvård

Vad är bakfylla

Att dricka alkohol kan ha en påverkan på kroppen och hjärnan. Ett glas alkoholhaltig dryck kan göra en person full snabbare än en öl, och effekten av alkoholen kan påverka kroppen inom tio minuter efter att ha druckit. Levern behöver cirka en timme för att bryta ner alkoholen i kroppen, men detta kan variera beroende på faktorer som vikt, ätande och andra individuella förhållanden.

Om man dricker mer alkohol än levern kan hantera, fortsätter alkoholhalten i blodet att stiga och man börjar känna sig full. Det är viktigt att vara medveten om detta och undvika att dricka för mycket, särskilt om man har en viktig uppgift att utföra senare eller behöver vara på sin vakt.

Bakfylla är en vanlig följd av att dricka för mycket alkohol. Detta kan leda till fysiska symtom som trötthet, huvudvärk, törst, illamående, kräkningar, sömnlöshet, muskelkramper, handskakningar och buksmärta. Psykiska symtom som ångest, irritabilitet, depression eller skuld kan också uppstå.

Det är viktigt att förstå att mängden alkohol som krävs för att orsaka baksmälla varierar från person till person. Det beror på faktorer som ålder, kön, kroppsmassa, näringsstatus och andra individuella förhållanden. Det är viktigt att dricka ansvarsfullt och ha koll på sin alkoholkonsumtion för att undvika negativa konsekvenser.

Symtom på Baksmälla

Fysiska symtom kan inkludera trötthet, huvudvärk, törst, yrsel, magproblem, illamående, kräkningar, sömnlöshet, yrsel, muskelkramper, handskakningar, buksmärta, diarré, gångsvårigheter, våldsamt eller stökigt beteende, medvetandepåverkan, är sömning, och pratar osammanhängande och ökat eller minskat blodtryck. 

Psykiska symtom inkluderar akut ångest, irritabilitet, överkänslighet, depression eller skuld.

Mängden alkohol som krävs för att orsaka baksmälla varierar med individens fysiska och mentala tillstånd. Absorptionshastigheten och clearancehastigheten för alkohol varierar mellan individer och beror på många faktorer, såsom: ålder, kön, kroppsmassa, fysisk kondition, näringsstatus, rökning, kost, befintlig mat i magen, levercirros och huruvida det är långvarig alkoholism etc.

Generellt sett gäller att ju högre alkoholkoncentrationen i blodet under berusning är, desto svårare blir de efterföljande symptomen. En baksmälla hänför sig i allmänhet endast till eftereffekterna av en enda dryck, som vanligtvis inte varar mer än 36 timmar.

Egenvård vid baksmälla

Att dricka alkohol kan ha olika effekter på kroppen och det är viktigt att vara medveten om konsekvenserna av att dricka för mycket. En baksmälla är en av dessa konsekvenser och är ett tillstånd som kan uppstå efter att ha druckit för mycket alkohol. Symtomen på en baksmälla kan variera mellan olika personer och kan inkludera både fysiska och psykiska symptom.

Fysiska symtom på en baksmälla kan inkludera trötthet, huvudvärk, törst, yrsel, magproblem, illamående, kräkningar, sömnlöshet, muskelkramper, handskakningar, buksmärta, diarré, gångsvårigheter, våldsamt eller stökigt beteende, medvetandepåverkan, sömnighet och prata osammanhängande samt ökat eller minskat blodtryck.

Psykiska symtom kan också uppträda och kan inkludera akut ångest, irritabilitet, överkänslighet, depression eller skuld. Mängden alkohol som krävs för att orsaka baksmälla varierar mellan individer och beror på många faktorer, såsom ålder, kön, kroppsmassa, fysisk kondition, näringsstatus, rökning, kost, befintlig mat i magen, levercirros och huruvida det är långvarig alkoholism.

Generellt sett gäller att ju högre alkoholkoncentrationen i blodet under berusning är, desto svårare blir de efterföljande symptomen. Det är också viktigt att påpeka att en baksmälla hänför sig i allmänhet endast till eftereffekterna av en enda dricka, som vanligtvis inte varar mer än 36 timmar.

Att dricka kan nykta

Tips för att lindra symtomen på baksmälla:

 1. Drick mycket vatten eller vätskeersättning för att återställa kroppens vattenbalans.
 2. Sport resorb eller honungslimonad kan också hjälpa till att återställa elektrolyter och energi.
 3. Undvik kaffe och te, som kan göra uttorkningen värre.
 4. Drick istället ingefärste eller pepparmyntate för att lindra huvudvärk och illamående.
 5. Undvik starkt te, eftersom koffein kan förvärra uttorkning och andra symtom på baksmälla.

Att dricka ansvarsfullt och att undvika att dricka för mycket är det bästa sättet att undvika baksmälla och dess obehagliga symptom. Om du ändå får en baksmälla, använd dessa tips för att lindra dina symtom och känna dig bättre. Kom också ihåg att alkohol påverkar kroppen på många sätt och kan ha allvarliga och långsiktiga hälsokonsekvenser om det konsumeras i stora mängder eller under en längre tid.

Att ta en dusch kan nykta

Att ta en varm dusch kan öka blodflödet och lindra muskelsmärta som kan uppstå efter en baksmälla. Dessutom kan en varm dusch hjälpa till att öppna upp porerna och hjälpa kroppen att bli av med giftiga ämnen genom svettning. Det är också viktigt att komma ihåg att ta det lugnt och undvika ansträngande aktiviteter efter en baksmälla för att ge kroppen tid att återhämta sig.

Det bästa sättet att  nyktra är att sova

Symtomen på en baksmälla försvinner vanligtvis på egen hand inom 24-36 timmar. Men det finns saker du kan göra för att lindra obehaget och må bättre. Det bästa sättet att hantera en baksmälla är att ta det lugnt och vila.

Här är några tips och försiktighetsåtgärder som kan hjälpa dig att minska obehaget när du vaknar upp med baksmälla:

 1. Drick vatten innan du går och lägger dig Att dricka ett stort glas vatten innan du går och lägger dig kan hjälpa till att undvika uttorkning nästa dag. Alkohol får kroppen att utsöndra mer vätska än vanligt, vilket kan leda till dehydrering och orsaka huvudvärk och illamående.
 2. Ha vatten bredvid sängen Lägg ett stort glas vatten på sängbordet och ta en klunk när du vaknar. Detta kan hjälpa till att återfukta kroppen och lindra eventuell morgontrötthet och huvudvärk.
 3. Se till att ha en hink eller papperskorg nära sängen Att ha en hink eller papperskorg bredvid sängen kan vara bra om du behöver kräkas. Detta kan hjälpa till att minska obehaget och göra det lättare att hantera eventuell illamående.
 4. Var försiktig med smärtstillande medel Om du känner av huvudvärk när du vaknar, kan det vara frestande att ta smärtstillande medel. Men var försiktig med vad du tar och i vilken mängd. Rådfråga en läkare eller farmaceut först, och undvik att ta medicin som innehåller paracetamol (paracetamol smärtstillande medel) inom 24 timmar efter att ha druckit. Detta kan orsaka leverskador.
 5. Undvik sömntabletter eller andra lugnande medel Efter att ha druckit alkohol bör du undvika att ta sömntabletter eller andra lugnande medel. Detta kan öka risken för oönskade biverkningar och göra det svårare att vakna upp och känna sig pigg och alert nästa dag.

Att dricka alkohol kan vara trevligt och avkopplande, men det är viktigt att vara ansvarsfull och undvika att dricka för mycket. Följ dessa tips och råd för att hantera baksmällan på ett säkert och effektivt sätt, och se till att ta hand om din kropp och hälsa på bästa sätt.

Hur du kan justera din kropp vid baksmälla

 1. Gå tillbaka till sängs och lägg dig igen, för när du går och lägger dig full är din sömnkvalitet dålig och du kan inte riktigt vila och få energi. Mer bekvämt är att vila ut ordentligt.
 2. Drick mycket vatten för att fylla på kroppens fukt och undvika uttorkning orsakad av alkohol.
 3. Du kan dricka sportdrycker rika på vitaminer och mineraler.
 4. En måttlig mängd kaffe är bra, för även om koffein kan vara uppfriskande.
 5. Du kan lägga en handduk eller en kallvattenpåse på huvudet för att svalka ner dig.
 6. Dra upp gardinerna eller använd solglasögon för att undvika direkt ljus i ögonen.
 7. Ät lite lätt mat, som rostat bröd eller annat som har mindre fett, vilket kan stabilisera blodsockernivån i kroppen utan att irritera tarmarna och magen för mycket.
 8. Förutom att dricka mer vatten och sportdrycker kan du också äta mer frukt eller dricka juice, vilket kan hjälpa dig att påskynda återhämtningen och förbättra baksmälla. Enligt japansk medicinsk forskning kan tomatjuice minska alkoholkoncentrationen i människans blod och hjälpa till att nyktra till.
 9. Färska druvor innehåller vinsyra, och måttligt intag kan också minska alkoholkoncentrationen i kroppen och lindra symtomen på illamående efter att ha druckit.
 10. Bananer innehåller kaliumjoner och är mycket lämpliga att äta lite av efter baksmälla. Detta för att fylla på det kalium som förloras på grund av alkohol, och samtidigt kan det också lindra symtomen på baksmälla och förbättra tätheten i bröstet efter att ha druckit.
 11. Sluta dricka mer alkohol.

Överdrivet drickande är hälsoskadligt – Varning för alkoholmissbruk

Att dricka alkohol i måttliga mängder kan vara en del av en social samvaro och njutning för många människor. Men överdrivet drickande kan leda till allvarliga hälsoproblem.

Här är några av de hälsorisker som överdrivet drickande kan orsaka:

 • Akut pankreatit: En inflammation i bukspottkörteln som kan leda till allvarliga smärtor och problem med matsmältningen.
 • Hjärtinfarkt: Överdrivet drickande kan öka risken för hjärtinfarkt och andra hjärtsjukdomar.
 • Hjärtstopp: Mycket höga alkoholnivåer i blodet kan orsaka hjärtstopp och andningssvårigheter.
 • Livshotande alkoholförgiftning: Vid mycket höga alkoholnivåer (över 5 promille) kan en person hamna i koma och drabbas av kramper, andningssvårigheter och hyperkapné (högröd, blålila ansiktsfärg). Detta kan vara livshotande och kräver omedelbar medicinsk hjälp.

Om någon visar symptom på alkoholförgiftning är det viktigt att agera snabbt:

 • Ring efter en ambulans genom att ringa nödnumret 112 om personen inte kan väckas.
 • Om personen är vid medvetande, lägg hen i stabilt sidoläge för att undvika kvävningsrisk om hen skulle kräkas.

Sammanfattningsvis kan överdrivet drickande vara farligt för hälsan och kan leda till allvarliga medicinska problem. Det är viktigt att vara medveten om dessa risker och att agera snabbt om någon visar symptom på alkoholförgiftning.

Så lägger du en person i stabilt sidoläge. Bildkälla: Wikipedia

Att lägga en person i stabilt sidoläge är en viktig åtgärd om personen visar symptom på alkoholförgiftning. Detta görs för att se till att personen inte kvävs om hen skulle kräkas. Att hålla koll på personen hela tiden är viktigt, även om hen somnat. Om personen får svårt att andas bör personen tas till sjukhuset direkt.

Om kroppen får för hög promille kan den gå in i koma. Om man dricker för mycket för snabbt kan centret i hjärnan inte aktiveras i tid, vilket kan leda till koma.

Behandling av personer med mild alkoholpåverkan beror på hur allvarlig påverkan är. Personer med enkel akut mild alkoholpåverkan behöver oftast inte behandlas utan kan observeras hemma. Det är viktigt att vara medveten om att överdrivet drickande är hälsoskadligt och kan leda till allvarliga konsekvenser, inklusive livshotande alkoholförgiftning.

Behandling av personer i koma till följd av alkoholförgiftning är en viktig och potentiellt livräddande åtgärd. Här följer några punkter att tänka på:

 1. Skicka personen till sjukhuset: Om personen är slö och medvetslös ska hen omedelbart skickas till sjukhus för undersökning och behandling.
 2. Lägg personen på sidoläge: Lägg personen i stabilt sidoläge för att se till att personen inte kvävs om hen skulle kräkas.
 3. Var uppmärksam på att hålla luftvägarna fria: Det är viktigt att hålla koll på personen hela tiden, även om hen somnat. Om personen får svårt att andas är det viktigt att personen tas till sjukhuset direkt.
 4. Se till att någon är i närheten: Om personen inte behöver gå till sjukhuset är det viktigaste att någon måste vara i närheten för att ta hand om dem tills personen blir vaken. Låt aldrig personen sova ensam, annars kan hen dö av kvävning på grund av kräkningar under sömnen.
 5. Utvärdera magsköljning på sjukhuset: Magsköljning av svårt sjuka personer bör utvärderas på sjukhus. Behandlingen på sjukhuset är mest för att noggrant observera vitala tecken. Det är bäst att genomföra EKG-övervakning samtidigt som vatten- och elektrolytbalansen bibehålls för att förhindra komplikationer.
 6. Tillskott av vitaminer och medicinering: Korrekt vätsketillskott och tillskott av vitamin B1, B6 och C bidrar till den oxidativa metabolismen av alkohol. Medicinen metadoxin kan användas på lämpligt sätt för att påskynda utsöndringen av etanol och dess metaboliter. Metadoxin används för att behandla både kronisk och akut alkoholförgiftning.

Förhindra baksmälla – tre tips för att förbereda dig inför att dricka

 1. Drick tomatjuice först Att äta tomater och dricka tomatjuice kan lindra huvudvärk och yrsel efter att ha druckit. Tomater är rika på lykopen, vilket kan hämma absorptionen av acetaldehyd och innehålla glutation, som hjälper till att förhindra baksmälla. Vissa personer föreslår också att dricka mjölk innan man dricker alkohol eftersom mjölk innehåller cirka 4% fett och protein som kan skydda magslemhinnan och lugna magen.
 2. Ät mörkgröna grönsaker, som broccoli, kål och sparris, före alkohol Ät först lite aptitretare och ta det sedan lugnt med mörkgröna grönsaker som är rika på näringsämnen och kostfiber. Dessa kan stanna i tarmarna och magen under lång tid samtidigt som de ökar känslan av fyllighet, vilket kan få dig att dricka mindre kalorier och därmed minska risken för berusning. Kål är speciellt bra eftersom det innehåller vitamin U som hjälper till att förhindra att alkohol irriterar magen för mycket.
 3. Ät mat som innehåller bra oljor före alkohol Ät högkvalitativa oljor som olivolja, avokado eller ost rik på krämigt fett tillsammans med potatissallad, skaldjur eller andra pålägg. Olja tar längre tid att smälta, vilket minskar risken för irritation i magen. Se till att maten inte är för fet, eftersom detta kan leda till en ökad risk för baksmälla.

Förhindra baksmälla – tre tips för att förbereda dig inför att dricka

 1. Drick tomatjuice först Att äta tomater och dricka tomatjuice kan lindra huvudvärk och yrsel efter att ha druckit. Tomater är rika på lykopen, vilket kan hämma absorptionen av acetaldehyd och innehålla glutation, som hjälper till att förhindra baksmälla. Vissa personer föreslår också att dricka mjölk innan man dricker alkohol eftersom mjölk innehåller cirka 4% fett och protein som kan skydda magslemhinnan och lugna magen.
 2. Ät mörkgröna grönsaker, som broccoli, kål och sparris, före alkohol Ät först lite aptitretare och ta det sedan lugnt med mörkgröna grönsaker som är rika på näringsämnen och kostfiber. Dessa kan stanna i tarmarna och magen under lång tid samtidigt som de ökar känslan av fyllighet, vilket kan få dig att dricka mindre kalorier och därmed minska risken för berusning. Kål är speciellt bra eftersom det innehåller vitamin U som hjälper till att förhindra att alkohol irriterar magen för mycket.
 3. Ät mat som innehåller bra oljor före alkohol Ät högkvalitativa oljor som olivolja, avokado eller ost rik på krämigt fett tillsammans med potatissallad, skaldjur eller andra pålägg. Olja tar längre tid att smälta, vilket minskar risken för irritation i magen. Se till att maten inte är för fet, eftersom detta kan leda till en ökad risk för baksmälla.

Förhindra baksmälla – tre tips för att förbereda dig inför att dricka

 1. Drick tomatjuice först Att äta tomater och dricka tomatjuice kan lindra huvudvärk och yrsel efter att ha druckit. Tomater är rika på lykopen, vilket kan hämma absorptionen av acetaldehyd och innehålla glutation, som hjälper till att förhindra baksmälla. Vissa personer föreslår också att dricka mjölk innan man dricker alkohol eftersom mjölk innehåller cirka 4% fett och protein som kan skydda magslemhinnan och lugna magen.
 2. Ät mörkgröna grönsaker, som broccoli, kål och sparris, före alkohol Ät först lite aptitretare och ta det sedan lugnt med mörkgröna grönsaker som är rika på näringsämnen och kostfiber. Dessa kan stanna i tarmarna och magen under lång tid samtidigt som de ökar känslan av fyllighet, vilket kan få dig att dricka mindre kalorier och därmed minska risken för berusning. Kål är speciellt bra eftersom det innehåller vitamin U som hjälper till att förhindra att alkohol irriterar magen för mycket.
 3. Ät mat som innehåller bra oljor före alkohol Ät högkvalitativa oljor som olivolja, avokado eller ost rik på krämigt fett tillsammans med potatissallad, skaldjur eller andra pålägg. Olja tar längre tid att smälta, vilket minskar risken för irritation i magen. Se till att maten inte är för fet, eftersom detta kan leda till en ökad risk för baksmälla.

Förhindra baksmälla – tre tips för att förbereda dig inför att dricka

 1. Drick tomatjuice först Att äta tomater och dricka tomatjuice kan lindra huvudvärk och yrsel efter att ha druckit. Tomater är rika på lykopen, vilket kan hämma absorptionen av acetaldehyd och innehålla glutation, som hjälper till att förhindra baksmälla. Vissa personer föreslår också att dricka mjölk innan man dricker alkohol eftersom mjölk innehåller cirka 4% fett och protein som kan skydda magslemhinnan och lugna magen.
 2. Ät mörkgröna grönsaker, som broccoli, kål och sparris, före alkohol Ät först lite aptitretare och ta det sedan lugnt med mörkgröna grönsaker som är rika på näringsämnen och kostfiber. Dessa kan stanna i tarmarna och magen under lång tid samtidigt som de ökar känslan av fyllighet, vilket kan få dig att dricka mindre kalorier och därmed minska risken för berusning. Kål är speciellt bra eftersom det innehåller vitamin U som hjälper till att förhindra att alkohol irriterar magen för mycket.
 3. Ät mat som innehåller bra oljor före alkohol Ät högkvalitativa oljor som olivolja, avokado eller ost rik på krämigt fett tillsammans med potatissallad, skaldjur eller andra pålägg. Olja tar längre tid att smälta, vilket minskar risken för irritation i magen. Se till att maten inte är för fet, eftersom detta kan leda till en ökad risk för baksmälla.

Det är viktigt att komma ihåg att ingen av dessa tips garanterar att du inte kommer att få en baksmälla efter att ha druckit för mycket. Att dricka alkohol i överdriven mängd kan orsaka allvarliga hälsoproblem och det bästa sättet att undvika baksmälla är att dricka ansvarsfullt och inte dricka för mycket. Det är också viktigt att dricka mycket vatten medan du dricker alkohol och att undvika att blanda alkoholhaltiga drycker med läsk eller andra söta drycker. Alkohol kan också öka risken för olyckor och skador, så se till att du har en säker plan för transport hem efter att ha druckit.